PEPtalk. Blog.

Wat is integratieve kindertherapie?

Je kind is een diamant.

Integratieve kindertherapie kind

Een juweeltje van een kind
Stel je eens voor: je kind is een diamant. Nu is dat misschien niet zo moeilijk, omdat je van je kind houdt, en niemand weet beter dan jij hoe bijzonder jouw kind is.

Maar dan ga je naar een juwelier, die de diamant zal beoordelen. Na een grondige studie wijst de goede man voornamelijk op de zwarte vlekken en oneffenheden, en hoe deze zijn ontstaan. De waarde van de steen wordt gedefinieerd in termen van imperfectie. Hoe ga je naar huis? Teleurgesteld, omdat het de juwelier niet lijkt op te vallen hoe gaaf jouw diamant is?

Je besluit om voor een second opinion te gaan. Verrassend genoeg verloopt dit bezoek heel anders. Dit gesprek gaat over veel meer dan oneffenheden. Deze man bekijkt samen met jou de steen, zijn glans en alle eigenschappen die de steen zo uniek maken. Nu ga je blij de deur weer uit!

Je kind op waarde geschat
Deze grondhouding staat bij de integratieve kinder- en jeugdtherapeut voorop. Door zich over alle facetten van het kind te verwonderen, ziet de therapeut het hele kind, zonder zich te verliezen in onvolkomenheden. Maar al te vaak wordt het kind gereduceerd tot een klacht (‘hij is een adhd’er’, ‘zij is dyslectisch’) en wordt die klacht als uitgangspunt genomen om verandering teweeg te brengen. Innerlijke verandering komt echter alleen tot stand wanneer het kind zich op waarde weet geschat en kan ervaren dat hij helemaal ok is.

Een integratieve kindertherapeut kijkt dan ook achter de pathologie (wat er aan schort) en heeft tot doel om het kind te kennen. Oneffenheden worden in perspectief gezien en maken deel uit van een bredere blik op het kind en zijn omgeving. De therapeut heeft bovenal aandacht voor kwaliteiten en potentie, en helpt om bronnen aan te boren waarmee het kind ruimte in zichzelf kan voelen om tot groei te komen.

Acceptatie komt voor verandering
Metaforen en verhalen zijn overigens een prachtige manier om dit proces te faciliteren. In dit geval zou de boodschap kunnen zijn dat elk kind zich geaccepteerd en gewaardeerd wil voelen. Wanneer je dit gegeven als startpunt neemt, zul je versteld staan van de capaciteit die ieder mensenkind heeft om, waar nodig, tot verandering te komen!

Photo credits http://www.minieco.co.uk/3d-paper-diamonds/

|
  • Blog onderwerpen